
EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 06-14 

June 16, 2006 
 
 
 RE:  May employee supervise another employee with whom he 

shares a residence?  
  
 DECISION: No. 
 
 
 This opinion is issued in response to your May 26, 2006 request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed 
at the June 16, 2006 meeting of the Commission and the following opinion is issued.   
 
 You provide the following relevant facts as follows.  A recently promoted County 
Superintendent (male) employed by a local district office of the Transportation Cabinet 
supervises and evaluates a female employee with whom he has lived for the past 10 years, but to 
whom he is not married.  The female employee’s position is Administrative Specialist II for the 
county crew.  Both the Superintendent and the Administrative Specialist have designated each 
other as the beneficiary of their state retirements.     
 
 You are not aware of any special privileges or advantages that the Administrative 
Specialist has received to date, but you have received some complaints on this situation from 
other co-workers in the crew.  You ask for an advisory opinion as to whether this situation 
presents a conflict of interest.   
 
 KRS 11A.045(1) provides:   
 

 (1) No public servant, his spouse, or dependent child 
knowingly shall accept any gifts or gratuities, including travel 
expenses, meals, alcoholic beverages, and honoraria, totaling a 
value greater than twenty-five dollars ($25) in a single calendar 
year from any person or business that does business with, is 
regulated by, is seeking grants from, is involved in litigation  
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against, or is lobbying or attempting to influence the actions of the 
agency in which the public servant is employed or which he 
supervises, or from any group or association which has as its 
primary purpose the representation of those persons or businesses. 
Nothing contained in this subsection shall prohibit the commission 
from authorizing exceptions to this subsection where such 
exemption would not create an appearance of impropriety  
 
Further KRS 11A.020(1)(a) and (d) provide: 

 
(1) No public servant, by himself or through others, 

shall knowingly: 
(a) Use or attempt to use his influence in any matter 

which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest; 
 … 

(d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 
 

 In previously issued Advisory Opinion 04-34 (a copy of which is enclosed), the 
Commission opined that employees should not directly supervise a family member, evaluate a 
family member’s job performance, or participate in an action relating to the discipline of a 
member of the public servant’s family.  Such involvement by a public servant could be perceived 
to give a family member a benefit, an advantage or a financial gain, and would present a conflict 
between the public servant’s private interest and his duties in the public interest.   
 
  Similarly, the Commission believes that if two employees are sharing a household, 
although not family members, a close relationship exists that presents a conflict of interest for the 
employee to be involved in the hiring, supervision, evaluation, or discipline of the other 
employee.  Such involvement by an employee in matters concerning another employee with 
whom he has, in substance, a “family-like” relationship, and thus will benefit from, could be 
perceived as use of one’s position to give an advantage to oneself or to the other employee, and 
also would present a conflict between the employee’s private interest and his duties in the public 
interest.   
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 Thus, the Commission believes in order to avoid a conflict of interest, the Superintendent 
should not directly hire, supervise, evaluate, or discipline the Administrative Specialist, if, in 
substance, such a close “family-like” relationship exists that will allow the Superintendent to 
benefit from any financial gain of the employee.   
 
      Sincerely 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: John A. Webb 
 
Enclosure Advisory Opinion 04-34 
 
 


